FC Bayern München

Selv om fotballklubben heter Bayern München er det München klubben holder til i. Fotballklubben som ble stiftet i 1900 av Franz John og ti andre spillere har utviklet seg til å bli verdens største idrettslag og det mestvinnende laget i Tysk elitefotball. FC Bayern München er nemlig ikke bare en fotballklubb, men et idrettslag som med sine 293 000 medlemmer er aktive innen basketball, fotball, håndball, bowling, sjakk, bordtennis og turn.

Klubben tok sin første tittel i det nasjonale mesterskapet i 1932, men var ikke inkludert når Bundesliga ble stiftet i 1963. Klubben kom ikke med i den nasjonale ligaen før på 1970-tallet, men da slo de raskt tilbake ved å vinne tre europacuper på rappen. Totalt sett har klubben vunnet UEFA Champions League seks ganger, noe som er det høyeste tallet holdt av noen klubb i Tyskland. I tillegg til Champions League har klubben vunnet Europacupen, UEFA super cup, FIFA Club World Cup og Intercontinental cupen.

Dette har gjort laget til en av de mestvinnende i Europa, samt det dominerende laget i tysk fotball gjennom en årrekke. I dag holder klubben til på Allianz Arena, mens de tidligere har brukt Olympiastadion som hjemmebane. Klubbens farger er basert på de bayerske fargene.

Historien om Bayern München

Klubben ble stiftet 27. februar 1900 som et resultat av at en gruppe fotballentusiaster brøt ut av Männer-Turn-Verein München Von 1879. Det var uenigheter knyttet til den nye idretten som gjorde at grupperingen valgte å starte opp det som skulle bli en ny fotballklubb. Imidlertid opplevde klubben raskt finansielle utfordringer og valgte av finansielle årsaker å fusjonere med andre foreninger ved to anledninger. Hensikten med dette var at de skulle få bedre fasiliteter uten omfattende investeringer.

Laget tok sin første tittel når de vant Bavaria Ligaen i 1909 som en del av det nye Münchner Sport Club. Imidlertid var det i 1919 nok en gang duket for at fotball delen av organisasjonen brøyt ut på egenhånd. Klubben slo seg sammen og brøt ut igjen ytterligere to ganger, før de i 1923 endte opp som en selvstendig klubb, og de har opprettholdt denne selvstendigheten siden den gang.

I mangel på en nasjonal liga spilte Bayern etter krigen i det regionale mesterskapet for Vest-Tyskland. Når Bundesliga ble etablert i 1963 var klubben inne i en dårlig periode og nådde ikke opp til kravene for å spille i den nye ligaen. I 1964 rykket klubben opp til Bundesliga. Her ble de seriemester i 1969, 1972, 1973, 1974, 1980, 1981, 1985, 1986, 1987, 1989, 1990, 1994, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2006, 2008, 2010, samt sammenhengende i perioden 2013-2020.

Disse resultatene har ført til at klubben er den mestvinnende i tysk fotball og en av de beste klubbene i moderne europeisk fotball.

Klubbens prestasjoner

Som vi nevnte ovenfor har Bayern München vunnet den tyske serien hele 30 ganger. I tillegg har de tatt The Double 10 ganger, Intercontinental Cup 2 gnager, UEFA Super cup 2 ganger, UEFA cupen 1 gang og Champions League 3 ganger. I tillegg har de vunnet en rekke nasjonale mesterskap som inkluderer tysk Ligacup, Tysk Supercup, Bayersk mesterskap, sør bayersk mesterskap og Nord Bayersk mesterskap.

Laget som har vunnet den tyske ligaen de siste syv sammenhengende årene har gjort seg fortjent til tittelen mestvinnende tyske laget gjennom historien. Til tross for at Tyskland hang langt etter når det gjaldt etablering av en nasjonal liga har en rekke tyske lag gjort det godt i internasjonal fotball.

Tysk fotball

Ulikt fra mange andre europeiske ligaer, består tysk fotball primært av tyskere. Dette skyldes i stor grad de konservative lønningene og strenge vilkårene for å drive eliteserieklubber som legger en demper på hvor mye klubbene kan bruke på spillere. For klubbenes del har dette ført til at 11/18 klubber driver en lønnsom virksomhet, men det har også gjort at de i stor grad må hente talenter fra andre nasjonale klubber.

Når det gjelder Bayern München finner man dermed en rekke profilerte spillere på laget, men disse er primært tyske. Noen unntak inkluderer brasilianeren Giovane Elber og franskmannen Bixente Lizarazu som begge har spilt på Bayern München. Av profilerte tyske spillere derimot finner vi navn som Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Mehmet Scholl, Oliver Kahn, Stefan Effenberg og Klaus Augenthaler.

Noe av det som skiller tysk fotball fra andre europeiske land er at mange av klubbene har utspring fra fagforeninger og arbeider grupperinger hos de store industrikonsernene som Bayer AG, Siemens, Volkswagen og lignende bedrifter. I flere tilfeller er det fortsatt klubbene som eier lagene, men de består i dag av profesjonelle spillere fremfor fagforeningsmedlemmer og andre industriarbeidere. Sist, men ikke minst er det verdt å merke seg at tyskland har noen av de laveste prisene på billetter, noe som gjør at tyske klubber ofte troner på toppen når det gjelder antall tilskuere på kamper.