Det er ingen tvil om at italienere har et kjært forhold til fotball, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på landets lange historie med idretten. Landet har også den eldste kontinuerlige serien i Europa der Serie A som er toppserien til Italia har holdt på siden 1898. Det blir folkefest hver gang Coppa Italia avholdes og en rekke italienske lag har gjort det utrolig godt utenfor landets grenser.

Imidlertid startet ligaen som et regionalt mesterskap i 1898 og har hatt sin nåværende form siden 1929. I dag består ligaen av 20 ulike klubber som konkurrerer som heder, ære og en plass i Champions League. På toppen av Serie A troner Juventus med sine 36 titler som seriemester, mens AC Milan (18), Inter (18) og Genoa (9) følger etter. Det er også disse lagene vi er mest vant til å se i europeiske mesterskap som cupen og Champions League.

Til tross for sin popularitet har ikke Serie A vært uten skandaler. En av de nyeste kom i form av dommerskandalen som traff italiensk fotball i 2006. Her ble etterforskningen startet etter mistanker om doping i Juventus, men avslørte i stedet omfattende juks knyttet til utvelgelse av dommere i ligaen. Dette første til at Juventus rykket ned til serie B, samt at lagene Fiorentina, Lazio, Milan og Reggina ble straffet med trekk av poeng i Serie A. Arezzo som allerede var i Serie B ble straffet med poengstraff. Ytterligere tiltak inkluderte at flere personer knyttet til klubber og fotballforbundet ble idømt bøter eller ble utestengt fra fotballen.

Historien om Serie A

Serie A er den øverste ligaen i italiensk fotball og hører til UEFA konføderasjonen. Ligaen er ansett som en av de beste i verden og har blitt kåret til den sterkeste nasjonale ligaen av IFFHS. I europa kommer Serie A bak La Liga og Premier League i popularitet, men fora Ligue 1 og Bundesliga. Klubben er hjem til noen av de mest profilerte klubbene i verden Juventus, AC Milan og Inter.

Ligaen ble først etablert som et regionalt mesterskap i 1898, og tok sin nåværende form i 1929. I dag består den av de 20 beste klubbene i Italia som møtes til 38 kamper gjennom sesongen. Her mottar lagene 3 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort og 0 poeng for tap. Det laget som har samlet flest poeng på slutten av cupen vinner.

Akkurat som i La Liga kommer de fire beste lagene i Serie A direkte videre til Champions League. De tre lagene som har minst poeng på slutten av sesongen derimot vil rykke ned til Serie B. Tilsvarende vil de tre beste lagene i Serie B rykke opp til serie A for den kommende sesongen.

I 2009 ble det annonsert av Serie A ikke lenger ville være kombinert med Serie B på rettigheter til kampene. Dette førte til en egen organisasjon bak Serie A der de største klubbene selv sto som eiere. Tilsvarende løsninger har blitt benyttet i Premier League der det er de 20 øverste klubbene som eier organisasjonen bak ligaen.

Profilerte klubber i Serie A