Manchester United

Manchester United er en engelsk fotballklubb og en av de mest populære klubbene i verden. Klubben ble stiftet i 1878 og ble en del av The Football League i 1892. I 1902 fikk klubben det navnet vi kjenner i dag. Klubben har lenge gått under kallenavnet “The Red Devils” og har hjemmebane på Old Trafford i Manchester. Manchester United er en av de best presterende klubbene i engelsk fotball med sin samling på hele 66 trofeer.

Klubben var vært under ledelse av en rekke anerkjente trenere i sin mer enn 130 år lange historie og flere profilerte fotballspillere har vært innom Manchester United i sin karriere. Den britiske klubben er av Forbes beregnet som en av de rikeste sportsklubbene i verden, men også merkevaren Manchester United er regnet som de mest gjenkjennelige i verden. Etter å ha vært handlet på London børsen siden 1991 ble laget i 2005 kjøpt opp av den amerikanske milliardæren Malcolm Glazer.

Old Trafford er en av de meste besøkte stadioner i Europa og klubben trekker i gjennomsnitt 75000 tilskuere til hver kamp. Dette er det tredje høyeste besøktssnittet i Europa bak de to tyske storklubbene Borussia Dortmund og Bayern München.

Historien om Manchester United

Manchester United har lenge vært beregnet som en av de største klubbene i britisk fotball og har helt siden oppstår av den profesjonelle ligaen i England vært en del av eliteserien. Laget som først ble etablert i 1878 som Newton Heath Manchester United Football Club Fikk det legendariske navnet vi kjenner i dag først i 1902.

Siden 1910 har de hatt tilhold på en av de mest historiske stadioner i engelsk fotball, nemlig The Old Trafford. Klubben ble først formet av en gruppe jernbanearbeidere i Manchester og var et grunnleggende medlem av Football Alliance som ble formet i 1889. Klubben ble med over til The Football League når de to gruppene slo seg sammen.

Et dystert kapittel i klubbens historie er når de i 1902 sto overfor konkurs. Heldigvis ble klubben reddet ut av gjelden av John Henry Davies som i tillegg til å betale klubbens utestående gjeld, også endret farger og navn på klubben. Manchester United Football Club var først i rødt og hvitt. Med ny ledelse tok klubben ligaseier i 1908, 1911, samt gikk helt til topps i FA-cupen i 1909. I 1910 flyttet de inn i Old Trafford ved hjelp av finansiering fra de nye eierne.

Frem til andre verdenskrig hadde klubben nok en dyster periode der de bygget seg opp stor gjeld og slet med oppsluttningen sin. Dette snudde imidlertid når Matt Busby etter krigen ble utnevnt til ny trener og fikk laget tilbake på rett kjøl. I tiden etter Matt Busby skiftet klubben hyppig trener og det var først etter flere forsøk at klubben landet på ny hovedtrener. Den kanskje mest spennende perioden i klubbens historie er imidlertid under Sir Alex Ferguson som styrte de røde djevlene fra 1986 til 2013. Her opplevd Manchester United en ny storhetstid og klubben dominerte nok en gang eliteserien både på hjemmebane og i Europa.

Profilerte trenere i Manchester United

Det er få klubber som kan vise til en så prestisjetung liste over trenere som det Manchester United kan. Britiske legender som Matt Busby, Tommy Docherty og Dave Sexton var alle del av klubbens tidlige suksess. Imidlertid er det en annen mann som har stått som ubestridt leder for den historiske klubben lenger enn noen annen. Alex Ferguson ledet klubben fra 1986 til 2013 hvor klubben oppnådde hele 20 seriegull.

Når Sir Alex Ferguson ga seg som manager i 2013 gikk klubben inn i nok en periode med hyppige trenerbytter og færre titler. Først ut var Louis van Gaal, etterfulgt av den tidligere Chelsea treneren José Mourinho og nå sist nordmannen Ole Gunnar Solskjær.

Klubbens prestasjoner

På prestasjoner er det ingen som kan si annet enn at Manchester United er blant de mestvinnende i europeisk fotball. Klubben har blitt kåret til ligamester i England hele 20 ganger, tatt FA-cupen 12 ganger, Ligacupen 5 ganger og FA Community Shield 21 ganger. Internasjonalt har de tatt seieren i Champions League 3 ganger, UEFA-cupen 1 gang, UEFA super cup 1 gang og blitt verdensmestere i klubbfotball 1 gang.

Denne listen av meritter putter uten tvil Manchester United uten tvil blant de beste klubbene i Europa på lik linje med AC Milan, FC Barcelona, Borussia Dortmund og Juventus. Klubben har vært inne i en dårlig periode etter at Ferguson ga seg, men det ser nå ut til at det begynner å løsne for den britiske klubben igjen. De har tidligere bevist at de har det som kreves, så vi blir ikke overrasket om vi ser de i ledelsen igjen snart.