Juventus

Når man snakker om Serie A er det vanskelig å ikke nevne den gamle damen. Dette er nemlig kallenavnet til Juventus FC, en italiensk fotballklubb som ble stiftet i byen Torino, 1897. Dette betyr at klubben er en av de eldste klubbene i Italia og de har rekorden for antall Serie A-titler med hele 36 titler. Klubben har lenge vært eid av den profilerte italienske familien Agnelli gjennom deres investeringsselskap Exor B.V. Dette er den samme familien som etablerte FIAT og har eierskap i en rekke italienske virksomheter.

Dessverre har ikke historien om Juventus vært helt smertefri. Klubben som har spilt i Serie A sammenhengende siden etableringen av ligaen, rykket nemlig ned sesongen 2006-2007. Årsaken til dette var klubbens involvering i en kampfiksingskandale som sjokkerte italiensk fotball i 2006. Dermed måtte de spille i Serie B som er italienske 2. divisjon et år, men de vant ligaen relativt komfortabelt og var tilbake på plass i Serie A året etter.

Klubben har i dag hjemmebane på Allianz Stadium i Torino der klubben har holdt til siden sin etablering. Den nye stadion sto imidlertid klar i 2011 som en del av flere investeringer klubben gjorde. Juventus er kjent som den mest suksessfulle klubben i italiensk fotball og kan i tillegg til sine 36 nasjonale titler, også vise til 11 internasjonale titler. Dette gjør dem til den femte mest suksessrike klubben i verden målt etter meritter.

Historien om Juventus

Historien om Juventus starter i 1897 med en gruppe studenter fra skolen Massimo D’Azeglio i Torino. Klubben tok sin første tittel i 1905 i det som var en av forgjengerne til Serie A. Imidlertid skulle det gå 21 år før laget vant sin andre tittel. I 1923 tok Agnelli familien kontroll over klubben og bygde en fotballstadion i Villar Perosa utenfor Torino som en del av sitt bidrag til klubben. Fra 1931 tok klubben fem løpende titler i Serie A og flyttet i 1933 til ny stadion.

Det var ingen mesterskap under andre verdenskrig, men etter krigen opplevde klubben en sterk fremgang på nasjonalt nivå . Blant annet tok de sin tiende ligatittel i 1961. Internasjonalt derimot lot suksessen vente på seg og klubben tok ingen tittel før de vant UEFA-cupen i 1977. Laget tok sin største internasjonale suksess når de i 1985 vant Champions League 1-0 mot Liverpool. Imidlertid ble seieren overskygget av Heysel-tragedien der 39 mennesker mistet livet.

Klubben har vunnet Champions League to ganger og den andre seieren kom i 1996. De har gjort det langt bedre på nasjonalt nivå og vunnet 36 serietitler, samt 9 Coppa Italia seiere. Selv om Juventus ikke har vunnet noe internasjonalt i nyere tid er de en av fire klubber som har vunnet samtlige Europeiske titler minst en gang.

Dessverre ble mange av prestasjonene til Juventus overskygget da laget ble trukket med inn i dommerskandalen som sjokkerte italiensk fotball våren 2006. Dette gjorde at klubben som straff måtte rykke ned til Serie B, samt at de mistet titler vunnet de siste to sesongene før skandalen. Oppholdet i Serie B ble imidlertid kortvarig og klubben vant serien relativt komfortabelt det påfølgende året. Deretter rykket de opp igjen til Serie A hvor de har befunnet seg siden.

Populariteten til Juventus

Som en av de eldste klubbene i Italia og mestvinnende gjennom tidene er klubben også en av de mest populære i landet. Det beregnes at klubben har ca 11 millioner fans, noe som utgjør 31% av fotballfansen i Italia. Profilerte fans av klubben har blant annet inkludert Luciano Pavarotti, Francois Mitterrand, og den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov.

Imidlertid er det Giovanni Agnelli og Agnelli familien som har mye av æren for populariteten til Juventus. Klubben har alltid hatt et svært nøytralt image og fokusert på tette bånd til sitt lokalsamfunn. Dette har ført til at klubben har unngått en rekke skandaler (riktignok med unntak av 2006) og opparbeidet seg fans over hele verden.

Juventus prestasjoner

Som en av de mestvinnende klubbene i hele verden er det få som tviler på suksessen til klubben. På hjemmebane har de vunnet Serie A 36 ganger, Serie B 1 gang og Coppa Italia 14 ganger. Utenfor Italia har de vunnet Champions League 2 ganger, Europacupen 1 gang, UEFA-cupen 3 ganger, UEFA supercupen 2 ganger og UEFA Intertoto Cup 1 gang. I tillegg har de tatt 2 seiere i Intercontinental cup i henholdsvis 1985 og 1996. Som tidligere nevnt gjør dette den gamle dame til en av fem klubber som kan påberope seg å ha vunnet alle de ulike mesterskapstitlene i EU, inkludert samtlige nasjonale seiere i elitefotball. Klubben har levert solide resultater i over 100 år og med sterke eiere er det ingen grunn til at dette skal endre seg.