Real Sociedad de Fútbol

Real Sociedad eller Real Sociedad de Fútbol som de egentlig heter, er en spansk fotballklubb i La Liga. Klubben holder til i byen SAN Sebastián ved den spansk-franske grensen. Klubben som står under kallenavnet ‘de hvite og blå’ har lenge vært et fast innslag i La Liga, og har tatt en rekke titler gjennom sin mer enn 100 år lange historie. 

Blant annet har klubben vunnet La Liga 3 ganger, samt Copa del Rey like mange ganger. Real Sociedad var en av de opprinnelige lagene som var med på stiftelsen av La Liga i 1929. Imidlertid var deres lengste periode i den øverste ligaen fra 1967 til 2007. Da spilte de 40 sesonger uavbrutt i den spanske eliteserien.

Historien om Real Sociedad

Fotball ble først introdusert i San Sebastián på starten av 1900-tallet da studenter og industriarbeidere returnerte fra England. Dette ble startskuddet på San Sebastián Recreation Club, og klubben deltok i sin første Copa del Rey i 1905. Klubben San Sebastián Football Club ble etablert det samme året, som en egen avdeling av idrettsklubben. 

Den nye klubben søkte om å delta i Copa del Rey i 1909, men på grunn av problemer under registreringen, ble de registrert som Club Ciclista de San Sebastián. Imidlertid vant laget mot Club Espanol de Madrid (3-1), men for å unngå tilsvarende problemer i fremtiden, ble Sociedad de Fútbol stiftet. 

På dette tidspunktet var det to ulike ligaer i Spania og Sociedad de Fútbol søkte om medlemskap til Copa UECF under navnet Vasconia de San Sebastián. Dette var i 1910, det samme året som kong Alfonso XIII valgte å gi sin beskyttelse til klubben. Dette resulterte i navnet vi kjenner i dag Real Sociedad de Fútbol. 

Real Sociedad var en av de opprinnelige stifterne av La Liga som ble etablert i 1929. Under den spanske borgerkrigen og de påfølgende årene var klubben nødt til å endre navn, men tok tilbake sitt opprinnelige navn etter krigen i 1939.

Profilerte spillere fra Real Sociedad

Som en av de største klubbene i spansk fotball har laget vært hjem for en rekke spanske og internasjonale spillere. Vi har derfor valgt å trekke frem noen av de unike talentene som har spilt på Real Sociedad gjennom tidene. 

  • Oceano da Cruz
  • Ricardo Sá Pinto
  • Valery Karpin
  • Agne Simonsson
  • Håkan Mild
  • Bjørn Tore Kvarme
  • Diego 
  • Cholín 
  • Jesús María Santrústegui 

Denne listen med navn er på ingen måte utømmelig, men trekker frem noen av de mest unike talentene som har båret den populære drakten til klubben.

Oppsummering

Som en av de opprinnelige lagene i La Liga har Real Sociedad en lang og spennende historie. Klubben har blant annet vært under personlig beskyttelse av Alfonso XIII, men også vært et sårt tema under borgerkrigen og Franco perioden. I nyere tid har klubben igjen funnet tilbake til sin beste form, men dette har ikke skjedd uten problemer. Real Sociedad har hatt flere dårlige perioder under ulikt lederskap, noe som igjen har ført til at klubben til stadighet har rykket ned til andre divisjon.