Real Madrid

Real Madrid Club de Fútbol eller bare Real Madrid som de ofte er kjent som er en spansk eliteserie klubb fra Madrid. Klubben ble etablert i 1902 som Madrid fotball klubb. Klubben har hatt hjemmebane på Santiago Bernabéu Stadion i Madrid siden 1947. Klubben er en av få eliteklubber i Europa som bruker en kongelig krone i emblemet sitt. Denne symbolske heraldikken sammen med tittelen Real som på spansk betyr kongelig ble tildelt klubben av Kong Alfonso XIII i 1920.

Noe som virkelig skiller Real Madrid fra de fleste andre proffklubber i Europa er at klubben eies av medlemmene, ikke en sentral eier eller bedrift. Klubben er en av de mest verdifulle sportsklubbene i Europa og ble i 2019 estimert til en verdi på $4.2 milliarder. Real Madrid er også en av de mest inntektsbringende klubbene og kunne i 2019 vise til driftsinntekter på €757.3 millioner.

I Spania er klubben en av de mest populære idrettsklubbene, samt en av tre klubber som aldri har rykket ned fra eliteserien. Dette betyr at Real Madrid har spilt i hver eneste sesong av La Liga siden 1929. Det er også verdt å merke seg at på denne tiden har de vunnet 34 av sesongene, men dette kommer vi tilbake til senere.

Historien om Real Madrid

Opprinnelsen til Real Madrid kan spores tilbake til akademikere fra hovedstaden Madrid med tilknytning til Institución Libre de Enseñanza. Her var det flere studenter som hadde tilknytning til England hvor fotball allerede var en populær idrett. Dette førte til etableringen av Sociedad Sky Football i 1897 som på tiden var den eneste fotballklubben i Madrid.

Etter en uenighet internt i laget i 1900 endte en gruppering med å forlate Sky Football. Disse etablerte Nueva Sociedad de Football. Året etter ble den nye klubben dømt opp til Madrid Football Club. Allerede i 1905 vant laget sitt første nasjonale seriegull når de slo Athletic Bilbao i den spanske cupen. Klubben var en av de grunnleggende medlemmene av det spanske fotballforbundet i 1909. I 1920 fikk klubben det navnet vi kjenner i dag etter at Kong Alfonso XIII tildelte klubben tittelen Real.

Siden den gang har klubben ved flere anledninger måtte endre navn og blitt påvirket av ulike politiske styrer i Madrid. Blant annet mistet de tittelen Real etter at General Franco etablerte den spanske republikk og adelstitlene ble slettet. Imidlertid har denne i senere tid blitt gjenopptatt som en viktig del av historien til den legendariske klubben.

Klubben har i nyere tid gjort en rekke profilerte kjøp og blant annet har Kaká, Cristiano Ronaldo og Luka Modric spilt for laget. Fotballklubben fra Madrid har gjort det godt både på hjemmebane og ute i Europa hvor de har vunnet en rekke medaljer. Dette har ført til at laget ikke bare er en av de mestvinnende i spansk fotball, men også en av de mest verdifulle og lønnsomme sportsklubbene gjennom tidene. Noe av det som gjør klubben unik er at den fortsatt ikke eies av milliardærer, bedrifter eller investor slik som de aller fleste klubbene i Europa gjør i dag. Det er nemlig ikke mulig å kjøpe aksjer i Real Madrid, kun et medlemskap. Dette betyr at de mer enn 60.000 medlemmene som eier Real Madrid sammen velger inn delegater som utgjør det øverste kontrollorganet i klubben. På denne måten har klubben kunne bevare verdier og sørge for at klubben opprettholder høy likviditet gjennom langsiktig planlegging.

Klubbens prestasjoner

Det er få klubber i Europa som kan vise til de samme prestasjonene som det Real Madrid kan. Helt siden 1905 har de raket inn en rekke titler og holder i dag mer enn 66 trofeer. På nasjonalt nivå har de vunnet La Liga 34 ganger, Copa del Rey 19 ganger og Supercopa de España 11 ganger. De har også vunnet Copa de la Liga og Copa Eva Duarte 1 gang.

Ser vi utover grensene til Spania blir ikke prestasjonene noe dårligere der. Klubben har nemlig vunnet Champions League hele 13 ganger, UEFA cup 2 ganger og UEFA Super Cup 4 ganger. Dette gjør klubben til en av de mestvinnende også utenfor landegrensene sine.

Sist, men ikke minst må vi ta en titt på internasjonale prestasjoner. Her har klubben fra Madrid vunnet Intercontinental cup 3 ganger og FIFA Club World Cup 4 ganger. Dermed er det lite vi kan si om prestasjonene til den spanske fotballklubben utover at de har levert utmerkede prestasjoner i mer enn 100 år allerede. Dersom dette fortsetter kan det godt være at de fortsetter å levere de samme resultatene i 100 år til, vi hadde i alle fall ikke blitt overrasket.