Torino F.C

Il Toro (oksene) eller Torino Football club som de egentlig heter, er en italiensk fotballklubb fra industribyen Torino. Klubben deltar i Serie A og Coppa Italia på en regelmessig basis. Selv om klubben ikke er like kjent som mer profilerte klubber i Serie A, er Torino med sine syv mesterskapsgull regnet som en av de mest suksessfulle i italiensk fotball. 

I dag holder klubben til på Stadio Olimpico Grande Torino i byen Torino. Helt siden begynnelsen har klubben hatt et lokalt rivaler med en annen populær klubb fra området, nemlig Juventus F.C.

Historien om Torino F.C

Torino ble tidlig introdusert til fotball som et resultat av de mange engelske og sveitsiske arbeiderne som var i området. Den første italienske fotballklubben Football & Cricket Club ble etablert i Piedmont allerede i 1887. Imidlertid så ikke forløperen til Torino F.C dagens lys før i 1894, da Football Club Torinese ble stiftet. 

Klubben var sammen med fire andre regionale klubber med på å etablere det som ble Italias første fotballmesterskap. I 1900 slo klubben seg sammen med det mindre Internazionale Torino og formet det som ble Foot-Ball Club Torino. Klubben spilte sin første offisielle kamp mot Pro Vercelli i 1906, en kamp de vant 3-1. 

Det påfølgende året spilte klubben sitt første mesterskap, hvor de slo den lokale rivalen Juventus 2-1, og deretter 4-1 i to kamper. Dette førte klubben videre til en finale mot Milan, hvor de senere tapte. Imidlertid hadde klubben for første gang nådd helt opp i Coppa Italia. For sesongen 1915 var klubben for første gang klar for å spille i deres første mesterskap, men dette ble satt på vent på grunn av utbruddet til første verdenskrigs. 

Først under ledelsen til grev Enrico Marone Cinzano tok klubben sin første periode med suksess. Det var blant annet da Stadio Filadelfia ble bygget, og spillere som Julio Libonatti, Adolfo Baloncieri og Gino Rossetti tok klubben inn i en sterk periode.

Dessverre ble mange av prestasjonene til Juventus overskygget da laget ble trukket med inn i dommerskandalen som sjokkerte italiensk fotball våren 2006. Dette gjorde at klubben som straff måtte rykke ned til Serie B, samt at de mistet titler vunnet de siste to sesongene før skandalen. Oppholdet i Serie B ble imidlertid kortvarig og klubben vant serien relativt komfortabelt det påfølgende året. Deretter rykket de opp igjen til Serie A hvor de har befunnet seg siden.

Medgang og konkurs

I mange år var klubben av de mest suksessfulle i Serie A, men etter sesongen 1988-89 rykket klubben ned til Serie B (2. divisjon) for andre gang i klubbens historie. Klubben var riktignok tilbake i Serie A allerede den påfølgende sesongen, men dette var startskuddet på en nedgangsperiode for den populære klubben. 

Den nyere historien til klubben har vært preget av flere salg, dårlig finansiell styring og nedrykk. Klubben var også på randen til konkurs et par ganger, noe som har gjort at de vært å finne lavere i tabellen for både Serie A og Serie B. Dette har satt sitt preg på prestasjonene til klubben, noe som også har ført til at den profilerte klubben i langt større grad har blitt en skygge av sitt tidligere jeg. 

I dag er det Juventus som er den ledende klubben fra Torino og Torino F.C har dermed havnet lavere i tabellen hos fansen. Lavere oppslutning har ført til lavere inntekter, noe som igjen har ført klubben inn i en hard spiral som de fortsatt i dag sliter med å komme seg ut av igjen.