RB Leipzig

RasenBallSport Leipzig eller RB Leipzig som klubben er bedre kjent som, er en profesjonell fotballklubb fra Tyskland. Klubben spiller i Bundesliga som en av de nyeste klubbene i ligaen. RB Leipzig ble nemlig startet i 2009, så dette er en relativt ny klubb sammenlignet med øvrige klubber i Europa. 

Dette skyldes at klubben ble startet på initiativ fra selskapet Red Bull GmbH, produsenten av den populære energidrikker med det samme navnet. I dag er klubben under ledelse av Dominico Tedesco, og klubben havnet på en andre på plass i siste sesong.

Historien om RB Leipzig

Vanligvis kan vi snakke om den lange historien og tradisjonen som gjerne preger europeiske fotballklubber, men dette er altså ikke tilfellet med RB Leipzig. Klubben er knappe 12 år gammel, og har på rekordtid kommet seg til toppsjiktet av Bundesliga. 

Historien om RB Leipzig starter nemlig i 2006 da eieren av Red Bull Dietrich Mateschitz ser etter potensielle investeringer i den tyske elitefotballen. Selskapet hadde vurdert muligheter i en rekke tyske byer som Hamburg, Munich og Düsseldorf, men landet altså til slutt på Leipzig. 

Her var det den lokale klubben FC Sachsen Leipzig, etterfølgeren til det tidligere laget East German Champions BSG Chemie Leipzig som fanget oppmerksomheten til østerrikeren. Red Bull la frem planer om å investere opptil 500 millioner kroner i klubben, men dette ble møtt med store protester fra både DFD (tyske fotballforeningen) og lokale supportere. 

Dette førte til at selskapet vurdere en rekke andre investeringer, før de til slutt endte opp med å etablere sitt eget fotballag RasenBallSport Leipzig e.V i 2009. De kom inn i tysk fotball gjennom et samarbeid med SSV Markrandstädt som hadde spillerrettigheter i den fjerde divisjonen Oberliga.

Fra dette utgangspunktet har dermed klubben spilt seg opp til å bli en av de beste klubbene i Bundesliga og for sesongen 2020-2021 endte de på en andreplass med tap i finalen. De sterke båndene til Red Bull har ikke vært uten utfordringer, og DFD har flere ganger undersøkt hvilken innflytelse selskapet har på fotballklubben.

Profilerte spillere på RB Leipzig

Som alltid skal vi se på noen profilerte navn som har båret draket til fotballklubben, men i dette tilfellet er listen relativt kort. Dette skyldes at klubben kun har vært aktiv i 12 år, noe som ikke har gitt stort rom for utskiftninger underveis. Imidlertid har det fortsatt vært innom noen unike talenter, så her er noen av de navnene det er verdt å merke seg i RB Leipzig. 

  • Yussuf Poulsen
  • Péter Gulácsi
  • Emil Forsberg
  • Marcel Sabitzer
  • Diego Demme
  • Willi Orbán
  • Lukas Klostermann

Oppsummering

Til tross for sin korte historie i Bundesliga har RB Leipzig raskt gjort seg bemerket i europeisk fotball. Klubben kom på andre plass i 20-21 sesongen og har allerede hatt en rekke suksessfulle vennskapskamper mot ulike internasjonale klubber. De har også tiltrukket seg en rekke talenter, så dette er uten tvil en klubb som bør bemerkes innen europeiske fotball.