Hertha BSC

Hertha Berliner Sport-Club er en tysk fotballklubb med tilhørighet til Berlin. Klubben har lenge gått under kallenavnet “Die Alte Dame” noe som kan oversettes til “Den Gamle Dame”. Historisk har klubben hatt geografisk tilhørighet i vest berlin og spiller i dag sine hjemmekamper på Olympiastadion. Selv om klubben i en årrekke har spilt i Bundesliga, har de fortsatt tilgode å vinne ligaen for menn.

Klubben er også en av få tyske klubber som ikke har noe eget damelag, til tross for at klubben har en mer enn 100 år lang historie. Den siste ligaen i Bundesliga (19/20) havnet de på en tiende plass i ligaen, langt under mer profilerte lag som Borussia Dortmund, RB Leipzig og FC Bayern München.

Historien om Hertha BSC

Hertha BSC ble stiftet av to brødre i 1892, noe som gjør klubben til en av de eldste i sentral-Europa. I begynnelsen var alle spillerne 16-17 år, men selve stiftelsen av klubben er fortsatt ikke fastsatt. De fleste er enige om at den ble stiftet i enten Prenzlauer Berg eller Wedding, men akkurat hvor etableringen fant sted – er det ingen som kan bekrefte. 

I begynnelsen spilte klubben primært i lokale mesterskap, og de deltok blant annet i berlin mesterskapet. Her gjorde de det brukbart, noe som førte til en andre plass i mesterskapet ved flere anledninger. Utover dette har klubben sjeldent gjort seg bemerket som annet enn fast inventar for Bundesliga. 

Imidlertid falt klubben inn i finansielle vanskeligheter på starten av 1920 tallet, noe som gjorde det nødvendig for klubben å finne en sterkere partner. Dette ble starten på et samarbeid med den langt mer profilerte Berliner Sport-Club. På denne tiden var Hertha BSC beregnet som en av de beste klubbene i toppligaen, men dette ble en kortvarig suksess. 

Tyskland ble kastet ut i et politisk kaos som dominerte 30- og 40 tallet, noe som gjorde at fotballklubben ble utsatt for en rekke politiske endringer. Klubben avsluttet med seier i toppserien for 1930-1931, men deretter har de gjort seg lite bemerket i tysk fotball. Etter krigen har Hertha spilt i den nest øverste regionale ligaen i Berlin, men ikke gjort det spesielt bra i Bundesliga.

Rivaler og konkurrenter

Ettersom Hertha primært har spilt i regionale mesterskap har hovedrivalen lenge vært et annet lag fra Berlin, nemlig Union Berlin. De to klubbene har sjeldent møttes direkte i mesterskap, men det har vært ulike resultater de gangene de har møttes. Av de to klubbene er Hertha uten tvil den mest suksessfulle og rike klubben, men på nasjonal liga er de fortsatt en relativt liten klubb. En tredje klubb som preger disse rivalene er Dynamo Berlin. 

Oppsummering

Hertha BSC er en tysk fotballklubb som lenge har deltatt i Bundesliga, men som ikke har vunnet noen store plasseringer de siste årene. Klubben har primært vunnet regionale mesterskap, men er fortsatt den mest populære klubben i Berlin. Dette har gjort at de tiltrekker seg mye spillere på hjemmekampene, som finner sted på Olympiastadion i Berlin. Dette er en av de største arenaene i verden, og har blitt brukt til en rekke mesterskap.