Udinese Calcio

Udinese Calcio, ofte bare omtalt som Udinese er en av de eldste idrettsklubbene i Italia. Klubben ble først etablert som idrettsklubb i 1896, for deretter å etablere fotballaget sitt i 1911 under navnet Associazione del Calcio Udine. De har deretter gjennomgått ytterligere tre navneendringer Associazione Sportiva Udinese (1919), Associazione Calcio Udinese (1925) og Udinese Calcio (1978). 

De tradisjonelle fargene til Udinese Calcio er hvit med sorte striper. Denne dragen har blitt vanlig å finne i Serie A ettersom klubben i en lengre periode har vært med i både FIGC Italia og Coppa Italia.

Historien om Udinese Calcio

Historien om Udinese Calcio starter i 1896, men det var først i 1911 at den eksisterende fotballklubben ble opprettet. Det samme året som klubben ble stiftet, meldte de seg inn i FIGC og spilte sin første kamp mot Juventus Palmanova. Denne kampen vant Udinese Calcio 6-0. 

Den første offisielle sesongen til klubben var 1912-13 hvor de deltok i FIGC mesterskapet Campionato Veneto di Promozione. På dette tidspunktet besto den regionale ligaen av bare tre lag (inkludert Udinese Calcio) hvor de øvrige lagene var Petrarca og Padova. Med to seiere mot sistnevnte endte Udinese Calcio opp på andreplass, og sikret seg dermed opprykk til Prima Categoria. 

Imidlertid ble lykken kortvarig og klubben klarte ikke kvalifisere til de nasjonale rundene i første divisjon. Det neste store opprykket til klubben kom i 1922 da klubben deltok i Coppa Italia. Her kom de helt til finalen, men tapte 1–0 mot Vado i det endelige oppgjøret. 

I 1928 ble de offisielle ligaene Serie A og Serie B etablert, men på dette tidspunktet lå klubben i Terza Serie (Tredje divisjon). De vant sesongen 1928-1929 i Terza Serie og kvalifiserte derfor for opprykk til Serie B. Dessverre ble oppholdet i Serie B kortvarig og klubben rykket ned til det som nå heter Serie C etter 1931-32 sesongen. Her ble de værende frem til 1938-39 serien hvor de kom til finalen og igjen rykket opp til Serie B.

Opprykk til Serie A skulle imidlertid fortsatt la vente på seg, og det var først i sesongen 1949-50 under ledelse av Friulani at klubben rykket opp til Serie A for første gang. Siden den gang har klubben aktivt ligget mellom Serie A og Serie B, men sjeldent spilt i den samme serien mer enn et par sesonger. Dessverre har klubben vært plaget med en rekke skandaler og uheldige hendelser frem til 1990 tallet da det igjen så ut til å være håp for den italienske klubben.

Profilerte spillere fra Udinese Calcio

Det har vært en rekke profilerte spillere i den italienske klubben, og som alltid skal vi trekke frem noen av dem. Her finner du et utvalg av noen legendariske spillere som alle har båret den hvite og svarte drakten i sin karriere. 

  • Roberto Sosa
  • Felipe
  • Edinho
  • Márcio Amoroso
  • Zico
  • Thomas Helveg
  • Martin Jørgensen
  • Per Kjøldrup
  • Arne Selmosson 
  • Igor Shalimov

Oppsummering

Udinese Calcio er en av svært aktiv klubb innen italiensk fotball, men den har dessverre også hatt sine problemer. Gjennom mer enn 100 år historie har klubben aktivt rykket mellom de to øvrige ligaene i landet, men dette har også ført med seg en rekke politiske skandaler. Nå ser det heldigvis ut som dette har kommet på bedringens vei, så det kan bli spennende å se hvordan klubben gjør det de kommende sesongene.