Primera Division eller La Liga og LaLiga Santander smo den også er kjent, er toppserien i spansk fotball. Ligaen består av 20 ulike lag som samler poeng gjennom resultatet av kampene de spiller. I tillegg til å spille om ligatittelen kjemper lagene også om kvalifisering til Champions League. Her er det de fire beste lagene i ligaen som kvalifiserer seg til å spille videre i Champions League.

I motsatt ende av ligaen vil de tre dårligste lagene rykke ned til andre divisjon. Tilsvarende vil de tre beste lagene i andre divisjon erstatte de tre dårligste i neste sesong. La Liga er en av de eldste kontinuerlige ligaene i Europa og ble stiftet av RFEF (det spanske fotballforbundet) allerede i 1929. Den er knyttet til den nasjonale cupen Copa del Rey.

Spansk fotball er blant de mest populære i Europa, mye takket profilerte lag som Real Madrid, FC Barcelona og Atlético de Madrid. Imidlertid har spansk fotball lenge vært dominert av Real Madrid og FC Barcelona som har vunnet cupen henholdsvis 34 og 26 ganger. Dette har gjort lagene til faste deltakere i Champions League og dermed svært populære også utenfor Spania.

La Liga og de spanske lagene har også vært hjem for en rekke profilerte spillere som Cristiano Ronaldo, David Beckham, Michael Owen, Thierry Henry, Kaká og Zlatan Ibhrahimović.

Historien om La Liga

Ideen om en nasjonal liga i Spania ble luftet allerede i 1928. Imidlertid tok det omfattende diskusjoner og avgjørelser om størrelse og hvilke lag som skulle delta før det spanske fotballforbundet i 1929 samtykket til vilkårene for den første nasjonale ligaen. Noen av de opprinnelige lagene som utgjorde Primera División i 1929 var Barcelona, Real Madrid, Real Sociedad, Getxo, Real Unión og Athletic Club. Imidlertid besto La Liga de første årene kun av 10 ulike lag. Dette ble først utvidet en rekke år etter at ligaen oppsto.

Av de opprinnelige lagene er det kun Real Madrid, Barcelona og Athletic Club som aldri har rykket ned fra La Liga. Den første vinneren av La Liga var Barcelona som tok seieren i 1929. Real Madrid tok en Double mer seier i både 1932 og 1933, mens Athletic Club hanket inn seieren i 1930, 1931, 1934 og 1936. Når den spanske borgerkrigen oppsto ble La Liga suspendert og det var ingen turnering under krigen.

Fortsatt i dag er La Liga dominert av mange av de opprinnelige lagene ledet av Real Madrid (34 seiere) og FC Barcelona (26 seire). I dag består ligaen av 20 ulike fotballklubber og er en av de mest fulgte ligaene i verden.

Turneringen

La Liga er en klassisk turnering der 20 lag kjemper om seriegull. I tillegg kjemper de fire beste lagene om kvalifiseringsplass til Champions League. Ligaen fungerer på tradisjonelt vis der klubbene sanker inn poeng gjennom sesongen. De får 3 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort og 0 poeng ved tap. Det laget som står igjen med flest poeng på slutten av sesongen utropes seriemester. Dette betyr også at de tre lagene som har samlet minst poeng gjennom sesongen rykker ned til andre divisjon. Tilsvarende vil de tre beste lagene i andre divisjon rykke opp til La Liga for den neste sesongen.

Spanske lag har lenge vært en fast del av Champions League og med fire kvalifiserende plasser hvert år har dette gjort klubbene populære både nasjonalt, og internasjonalt. På lik linje med britiske klubber i Premier League har også La liga lagene store følgerskarer både i- og utenfor Spania. Her er topplagene som Real Madrid, FC Barcelona og Atlético Madrid favoritter hos mange.

Profilerte spillere i La Liga

Fordelen med å være en av de største fotballligaene i Europa er at klubbene er svært attraktive for talent fra utlandet. Dette er også årsaken til at man finner en rekke av de beste spillerne i spanske klubber. Her har navn som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, David Beckham og Zlatan Ibrahimović alle gått igjen. Norske Martin Ødegaard har også spilt i spansk fotball som en av de beste norske i nyere tid.