Real Club Deportivo Mallorca

Real Mallorca eller Real Club Esportiu Mallorca som klubben egentlig heter, er en eliteklubb i fotball fra Mallorca. Klubben holder til på den populære feriedestinasjonen Palma på øya Mallorca. Etablert i 1916 har klubben lenge vært en fast del av La Liga, men også gjort seg bemerket i en rekke internasjonale mesterskap. 

Selv om klubben lenge hadde en oppgangsperiode, oppnådde de sin beste epoke i tidsrommet fra slutten av 1990 tallet til tidlig 2000 tallet. Deres beste plassering i La Liga var en tredjeplass i 1999, og en tilsvarende plassering i 2001. Når det gjelder seiere tok de gull i Copa del Rey i 2003, noe som var en etterlengtet seier etter at klubben hadde tapt finalen både i 1991 og 1998. De har også deltatt i Supercopa de Espana, men aldri vunnet.

Historien om RCD Mallorca

Forgjengeren til RCD Mallorca ble etablert 5. mars 1916 som Alfonso XIII Foot-Ball Club. De spilte sin første kamp mot reservelaget til FC Barcelona på den nylig etablerte stadion Buenos Aires Field bare noen dager etter at laget offisielt var stiftet. Kampen endte med et tap på 8-0, men ryktet til klubben var allerede etablert. 

Det tok dermed ikke lang tid før den fotballinteresserte monarken Alfonso XIII selv engasjerte seg i klubben, og anmodet at de skulle bruke den kongelige tittelen Real. Dette resulterte i at klubben fikk det nye navnet Real Sociedad Alfonso XIII Foot-Ball Club. 

Allerede det påfølgende året fikk klubben innpass i 2. Divisjon av spansk fotball. Dette var begynnelsen på den første oppgangsperioden til klubben, og ledelsen av klubben fikk organisert en rekke nasjonale og internasjonale kamper. Klubben spilte blant annet mot Prague Meteor, Colo-Colo, Ajax og landslaget til Uruguay. 

Denne oppgangen fortsatte frem til den sekundære spanske republikk ble etablert i 1931, og klubben dermed mistet sin Real tittel. Deretter fulgte en periode med politisk uro, borgerkrig og verdenskrig – så det ble ikke organisert noen offisiell liga i denne perioden. Når krigen endelig var over var klubben tilbake i andre divisjon. Neste store hendelse for klubben var i 1945 da de kunne innvie Es Fortí, en ny stadion med kapasitet på 16.000 tilskuere. 

Det skulle gå ytterligere noen år for Real tittelen kom tilbake, men i sesongen 1949-1950 tok klubben tilbake tittelen sin, og fikk det navnet vi kjenner i dag Real Club Deportivo Mallorca eller RCD Mallorca. 

Toppen av historien

I perioden 1990-2000 hadde klubben en enorm vekst og de kjempet i toppen av La Liga. Dessverre var dette også høydepunktet til klubben og de har i nyere tid slitt med å finne tilbake til toppformen. Klubben kjemper fortsatt i La Liga, men de har ikke lenger de samme resultatene som de tidligere kunne vise. Dette har ført til at klubben havnet i skyggen av større klubber som Real Madrid og FC Barcelona, men klubben har rent sportslig fortsatt levert gode resultater i sine regionale mesterskap. 

Vi kan dermed bare vente å se om denne tidligere storklubben vil finne tilbake til toppformen og igjen bli en av de klubbene som herjer øverst i den populære spanske ligaen.